József felismerése

Amikor szorult helyzetbe kerülünk, a világban elvetnek, a testvéri közösségekben konfliktusok akadnak és gyakran ott is igazságtalanságok érnek, akkor

könnyen azonosítjuk magunkat Józseffel.

Jó érzés olvasni olyas valakiről, akivel hasonló megpróbáltatások történtek, egy olyan valakiről, akit szintén testvérei löktek el maguktól. Azonban veszélyes és gyakran hamis a mi azonosításunk.

A múlt heti írásban szó esett arról, hogy József, a Messiás összes előképei közül, talán a legjobban hasonlított Yahushua-ra, mivel hasonló módon emberiről nem igen olvasunk vele kapcsolatosan. Jobb, ha Józseffel csak igen elővigyázatosan azonosítjuk magunkat, hisz nagyon be tudjuk magunkat csapni ez által. Józsefnek nincs közölt, vagy bármilyen ismert bűne. Nekünk azonban van.

Rossz híreket hozott ugyan testvéreiről apjának, az azonban sehol nem szerepel, hogy ez bűne vagy vétke lett volna Józsefnek. Az emberi “jó” akarat és humanizmus által torzul József személye annyira, mint oly sok más emberé, többek között Jákobé. A mai emberközpontú és mindenben enyhítő körülményt kereső szellemiség láttatja sokak által Józsefet, mint egy besúgót, mintha a rossz nyelv bűnét követte volna el.

Amikor valami hasonlóan rossz dolog történik velünk, bizony legtöbbször

nem Józsefek, hanem sokkal inkább Jónások vagyunk.

Ha valamilyen szorult sötét mélységbe kerülünk, az emberek leggyakrabban engedetlenségeink következményeként dobnak bele nem kutakba, hanem tengerbe, mint Jónás esetében.

Jó tisztázni, hogy valóban kút mélyén vagyok bizonyos esetekben, vagy inkább cethalak gyomrában, nehogy a rossz megítélés által ne állhasson helyre a helyzetem, ne tudjak úgy imádkozni Elohim-hoz, hogy az megbánást, bűnvallomás által valódi szabaduláshoz vezessen.

Mi mindig szeretnénk József lenni, hisz érezzük, hogy ő makulátlan volt, de sajnos leggyakrabban meg kellene elégednünk “egyszerűbb” jónási titulusokkal. Jónás maga is azért került a vízbe, majd a hal gyomrába, mert engedetlen volt. Valóban Yahuwah embere volt, valóban próféta is, nem is akármilyen, hisz egyik kiemelkedő szereplője a Szent Írásnak, mégis, még neki is volt néhány rendeznivalója az Örökkévaló irányába.

Ez azonban nem zárja ki, hogy esetenként valóban Józsefhez hasonló igazságtalanságokat kelljen megélnünk magunk is. Hisz ígéretünk van erre, hogy a Messiás nevéért, sokunknak igenis szenvednie kell és hamis vádakat szükséges elhordoznunk. Nem kell keresztény aszkéta módon sem állandóan vadászni magunkban azt a bűnt is, ami nincs bennünk, csak hogy jobb hívőknek láttassunk, azonban jó, ha megvan az emberben az alázat. Először mindig úgy menjünk Yahuwah elé, mintha Jónás lennénk, majd esetleg maga az Örökkévaló adja a gyógyító választ, hogy nem, most valóban Józsefi tisztaságod miatt vetettek el mások.

Az alázat nem áll meg ennél a szintnél. Számunkra is adatnak Józsefek, sohasem tudhatjuk kik ők és hol, mikor, milyen módon vetjük el, dobjuk kútba őket mi magunk is. Talán Jószefként jajgatunk egy lyuk mélyén és nem vesszük észre, hogy mi vagyunk az egyik testvér, aki kútba dobta őt.

VIDÉO MEGTEKINTÉSE

Pin It on Pinterest

Share This