És szent emberek legyetek nekem, és a mezőn talált szétmarcangolt húst ne egyétek, az ebnek vessétek oda! (2Móz 22:30)

A döghús fogyasztásának tilalma több rétű. Közismert, hogy az elhullott állatok húsa több szempontból is veszélyes, mert gyorsan bomlik, főként meleg éghajlaton, a seb elfertőződik, stb. Köztudott az is, hogy a haldokló állat, olyan káros hormonokat termel, ami egy törvényszerinti levágásnál, mint pd. a rituális kóser vágásnál, nem, vagy sokkal kisebb mértékben jelenik meg. Majd az 55/613-ból kifolyólag, a szétmarcangolt hús, hacsak nem szintén vadállatról van szó, általában valakinek a tulajdona. Ne örvendezzünk más kárán és ne használjuk azt saját hasznunkra. Hiszen ilyen esetben nem felebarátunkkal vállalnánk közösséget, hanem a támadó vadállattal lennénk egyfajta szövetségben, mert ő „dolgozott” meg betevő falatunkért.

A másik épp a munkával kapcsolatos. Aki nem dolgozik ne is egyék. Miért profitálnék ingyen bármiből, ami nem saját fáradozásom gyümölcse? Távol álló gondolat a zsidóságban, illetve alapjából nem יהוה szerinti. Az ingyen élés és naplopás életmódjának nyitna ajtót egy ilyen cselekedet. Egyre kevesebbet dolgoznék, és egyre többet járnék szedegetni, vagy akár vadászni állatokra. Egy idő után pedig a lopástól sem riadnék vissza.

Szentek legyünk. Amit megeszünk, kizárólag יהוה-től kapott javak lehetnek és kizárólag יהוה-nak oltárán lehet őket hálával elfogyasztani. יהוה pedig sosem ad ócska, minőségtelen, félig romlott széttépet dolgokat életünkbe. Ő a legjobbat adja, az Ő áldása pedig sosem döglött és szétmarcangolt. (Vannak bár kivételek, mikor az életünk forog kockán, üldöztetés és háború alatt, igenis meg lehet enni bármit, ami életben tart).

Szellemben is elfogadni azt a tanítást, azt az eledelt, ami könnyed és ócska magától a megszentelődés lehetőségétől fosztja meg az illetőt. Ne érjük be azzal, amit össze tudunk szedni itt-ott, mert יהוה a legjobbat akarja neked adni. Ha nem kizárólag az Úrtól várom ellátásomat akár fizikai, lelki, vagy szellemi értelemben, akkor olyanná teszem magam, mint a portyázó kóbor kutya, aki a véletlenre bízza a jövőjét és büdösödő moslék tartja életben.

Kapcsolódó törvény 61/613 Megkövezett állat húsának tilalma

Zeev Shlomo

2014.01.24

Pin It on Pinterest

Share This