Ne főzz gödölyét anyja tejében…

2Mózes 23:19 és 34:26

A zsidó hagyomány szerint ez a törvény megtiltja, hogy húst és tejet egyszerre fogyasszunk. A Sulchan Áruk (Terített Asztal) alappillére. E-kódexkönyv a zsidó ortodoxia legalapvetőbb törvénykönyve, mely tartalmazza a hétköznapok előírásait. Még a kevésbé vallásos zsidók nagy része is törekszik arra, hogy konyháját úgy működtesse, hogy időnként húsos ételeket, időnként pedig tejes ételeket készítsen el benne. Ha nem engedheti meg magának, hogy két konyhája legyen, azt az egyet időszakonként felváltva, alapos kitakarítást követően egyik vagy másik termék felhasználására használja. A törvényt oly komolyan veszik, hogy egy húsos tál után, több órát várnak, hogy tejeskávét ihassanak, hisz ennyi idő kell, hogy a gyomorból a belekbe kerüljön az előzőleg elfogyasztott hús.

A zsidóság évszázadok óta elképesztő mennyiségű időt, energiát és anyagiakat nem kímélve ragaszkodik e-törvény eme értelmezéséhez, mert valamikor a nép “bölcsei” ezt a magyarázatot hozták ki belőle.

Azonban az elsődleges oka ennek a tiltásnak feltehetőleg az, hogy pogány szokás volt az ifjú hím állatokat saját anyjuk tejébe megfőzni egyfajta termékenység szerencsehozó aktusként. Ettől a fajta pogány szertartartásrendszertől való leválasztásként adta YaHuWaH a választott népnek ezt a törvényt.

De feltehetőleg még egy további és egészen más célból rendelte el ezt a tilalmat. A hetiszakasz nagy része Yahuwah hátrányos helyzetűek védelmét biztosító rendeletekből áll. Nyilvánvaló, hogy

ebből a gondviselésből az állatok sem maradhattak ki.

Az anyaállat is szereti kicsinyét. Ha egy fiatal állatot saját anyja tejében főzzük meg, ez azt feltételezi, hogy az anya még él és ráadásul a levágás közelében tartózkodik. Ha nem is a szeme előtt történt kicsinye levágása, a hangját, a vérrel keveredő levegő illatát, illetve a hiányát rögtön megérzi. Mivel az állatok nem sírnak, arckifejezésük a mi érzékszerveink szerint alig látható, az ember nem veszi rajtuk észre az érzelmi állapotukat. Így könnyen kialakulnak olyan szokások, melyek az állatok lelki világát teljesen figyelmen kívül hagyja és súlyosan bántja. Ha az állat szenved, az termékén is megérződik, hisz olyan mérgező hormonokat, anyagokat termel a szervezete, ami belekerül a tejébe, húsába, majd ily módon, az ember szervezetébe is. Káros tehát az állatra nézve, de

ha az állat nem érzi jól magát, az számunkra is átokként üt vissza és saját magunkat mérgezzük meg általa.

Továbbá az állatnak járó tisztelet és szeretet mellőzése közvetlen ajtót nyít az ember iránti tiszteletlenség/szeretetlenség felé.

Magam részéről, zsidó körökben figyelek arra, hogy ne kérjek kapucsínót egy marha pörkölt elfogyasztása után. Nem azért, mert tisztelem a félreértelmezett törvényeket, vagy, mert játszani akarom a törvénytisztelő zsidót a másik előtt, hanem azért mert tisztelem annyira a másikat, hogy ne okozzak botránkozást számára. Hasonló módon, mint az első tanítványok, akik a görögök iránti tiszteletből, Yahuwah utasítására elfogyasztották az áldozati húst, mert a szolgálat előbbre volt egy törvény tilalmának betartásánál, vagy ez esetben egy emberi törvény Nem betartásánál.

Ne legyünk hát sem farizeusok, de megszállott anti-farizeusok sem, hisz ugyanazok az ajtók zárulhatnak ma be a zsidók előtt miattunk, mint amelyek anno a görögök előtt, ha Yahuwah nem avatkozik be és nem szól az első tanítványoknak. Az ajtó, melyen a Király is bevonulhat a másik életébe.

VIDEO VÁLTOZAT

az állatok tisztelete

Pin It on Pinterest

Share This