József felismerése

Amikor szorult helyzetbe kerül az ember, a világban elvetik, testvéri közösségekben is gyakran akadnak konfliktusok és ott is érik igazságtalanságok, akkor

az ember könnyen azonosítja magát Józseffel.

Jó érzés olvasni olyas valakiről, akivel hasonló megpróbáltatások megtörténtek, egy olyan valakiről, akit szintén testvérei löktek el maguktól. Azonban veszélyes és gyakran hamis a mi azonosításunk.

A múlt heti írásban szó esett arról, hogy József, a Messiás összes előképei közül, talán a legjobban hasonlított Yahushua-ra, mivel hasonló módon emberiről nem igen olvasunk vele kapcsolatosan. Jobb, ha az ember Józseffel csak igen elővigyázatosan azonosítja magát, hisz nagyon be tudja magát csapni ez által. Józsefnek nincs közölt, vagy bármilyen ismert bűne. Nekünk azonban van.

Rossz híreket hozott ugyan testvéreiről apjának, az azonban sehol nem szerepel, hogy bűne vagy vétke lett volna Józsefnek. Csupán az emberi “jó” akarat és humanizmus által torzul József személye, mint oly sok másé, többek között Jákobé. A mai emberközpontú és mindenben enyhítő körülményt kereső szellemiség láttatja sokak által Józsefet, mint egy besúgót, aki a rossz száj bűnét követte volna el.

Amikor valami hasonlóan rossz dolog történik velünk, bizony legtöbbször

nem Józsefek, hanem sokkal inkább Jónások vagyunk.

Ha valamilyen szorult sötét mélységbe kerülünk, az emberek leggyakrabban engedetlenségeink következményeként dobnak bele nem kutakba, hanem tengerbe, mint Jónás esetében.

Jó tisztázni, hogy valóban kút mélyén vagyok bizonyos esetekben, vagy inkább cethalak gyomrában, nehogy a rossz megítélés által ne állhasson helyre a helyzetem, ne tudjak úgy imádkozni Elohim-hoz, hogy az megbánást, bűnvallomás által valódi szabaduláshoz vezessen.

Mi mindig szeretnénk József lenni, hisz érezzük, hogy ő makulátlan volt, de sajnos leggyakrabban meg kellene elégednünk “egyszerűbb” jónási titulusokkal. Jónás maga is azért került a vízbe, majd a hal gyomrába, mert engedetlen volt. Valóban Yahuwah embere volt, valóban próféta is, nem is akármilyen, hisz egyik kiemelkedő szereplője a Szent Írásnak, mégis volt néhány rendezni valója neki is az Örökkévaló irányába.

Ez azonban nem zárja ki, hogy esetenként valóban Józsefhez hasonló igazságtalanságokat éljünk meg magunk is. Hisz ígéretünk van erre, hogy a Messiás nevéért, sokunknak igenis szenvednie kell és hamis vádakat szükséges elhordoznunk. Nem kell keresztény aszkéta módon sem állandóan vadászni magunkban azt a bűnt is, ami nincs bennünk, csak hogy jobb hívőknek láttassunk, azonban jó, ha megvan az emberbe az alázat, hogy először mindig úgy megy Yahuwah elé, mintha Jónás lenne, majd esetleg maga Yahuwah adja a gyógyító választ, hogy nem, most valóban Józsefi tisztaságod miatt vetettek el mások.

Az alázat nem áll meg ennél a szintnél. Számunkra is adatnak Józsefek, sohasem tudhatjuk kik ők és hol, mikor, milyen módon vetjük el, dobjuk kútba őket magunk is. Talán Jószefként jajgatunk egy lyuk mélyén és nem vesszük észre, hogy mi vagyunk az egyik testvére egy Józsefnek, aki őt kútba dobta.

Pin It on Pinterest

Share This